Entry: In The Miso Soup - Ryu Murakami Sunday, June 04, 2006In The Miso Soup - Ryu Murakami
 
Penulis dari Jepun ini mmg terkenal dgn corak ceritanya yg ganas."Audition",daripada sutradara Takashi Miike sebagai contoh telah menggunakan karya dr penulis ini utk dijadikan filemnya.Secara jujur,aku memang GILA dengan karya dr negara Jepun(Banana Yoshimoto,Haruki Murakami,Ryu Murakami),tp sayangnya penulisan Ryu Murakami yg berjaya aku perolehi hanya 'In The Miso Soup' saja.
 
Aku selalu berulang-alik ke Kinokuniya utk mencarik buku dr penulis ini tapi buku2 beliau yg lain (69 etc) masih belum ada lagi di pasaran Malaysia.Kpd kalian yg ada buku dr penulis ini,mahu menjual or berkongsi pengalaman membaca,ringan-ringankan lah jari hantar mesej kpd aku.
 
In The Miso Soup mengisahkan tentang seorg pemandu pelancong seks yg terpaksa menyaksikan kes pembunuhan kejam oleh customernya sendiri.Customer yg bernama Frank ini ialah seorg lelaki yg mempunyai masalah sakit mental (kalau x silap aku).Beliau pd awalnya kelihatan normal,dtg ke negara Jepun hanya utk mencari pengalaman seks,tp sedikit demi sedikit,keadaan telah berubah menjadi semakin pelik.Apa yg menarik pd aku dlm buku ini ialah bagaimana penulis menceritakan kembali sejarah bagaimana Frank ini boleh menjadi begitu menakutkan dan bagaimana penulis menceritakan betapa dahsyatnya mangsa-mangsa itu dibunuh dgn kejam.
 
Spt buku Banana Yoshimoto,kesemua penulis dr Jepun termasuk Ryu Murakami lebih banyak menekankan kpd penghayatan emosi kita.Penulis bijak bercerita tanpa terburu-buru mencari penamat,dan akhirnya persoalan itu terjawab tanpa langsung kita dapat agak.Apa yg aku boleh katakan ttg buku ini ialah "gelap".Aku terkesan apabila membaca buku ini.Memang dahsyat dan menakutkan.
 
Penulis dari negara Jepun memang ada keistimewaan dan kelasnya yg tersendiri.

Review oleh tuesdayinheaven@yahoo.com. (Thanks kasi review, really appreciate it, btw, have u read Kazuo Ishiguro?)

   7 comments

malaysia web design
June 29, 2009   07:45 AM PDT
 
BEST KALAU JOIN
web design
June 25, 2009   06:02 AM PDT
 
oranr jepun fikiran mereka lain
malaysia web design
June 23, 2009   03:58 AM PDT
 
mari la kita join
malaysia seo
April 1, 2009   11:41 AM PDT
 
JOM AKU NAK JOIN
Name
October 23, 2006   04:43 AM PDT
 
jom masuk kelas bahasa.
Epong
July 26, 2006   06:41 AM PDT
 
artakus.net dah tukau ke www.artakus.net.my

dah tau ke? heheh!
bukancicak
June 7, 2006   07:26 PM PDT
 
Salam kenalan

Orang jepun memang kreatif menulis. Novel, komik dan apa saja.

Banyak buku yang anda baca. Aku cemburu sebab aku taidak miliki masa untuk itu. Banyak buku yang di beli terperap begitu saja..

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments